Network oluşturmak için hangi cihazlara ihtiyaç duyulur?
Bilgisayar oldukça büyük bir konudur. Her cihaz ve sistemin kendine özgü farklı birimleri ve sistemleri vardır. Bilgisayar da tüm bu sistemlerin eş zamanlı olarak çalışması ile performansını sergileyebilir. Network malzemeleri de bu cihazların başında gelmektedir. Network malzemelerioldukça çeşitlidir. LAN adaptörü olarak da bilinen bu ürünler, ara birim kartlarını oluşturmaktadır. Network kablosu ve bilgisayar arasındaki ara birimi network malzemeleri oluşturmaktadır. Network kablosu sayesindearasındaki akışı denetler ve kontrol eder. Bilgisayarın mimarisine bağlı olarak ISA, EISA, Micro Channel ya da PCI bus yapısına olabilmektedir.
Switch
Swich şeklinde ifade edilen ağ anahtarları; verileri hedef cihaza taşımayı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra bu verilerin işenmesi ve iletilmesi için anahtarlama yöntemini kullanan ve cihazları bir bilgisayar ağına bağlamakla görevlidir. Switch şeklinde ifade edilen yapılar, verileri işlemek ve iletmek için donanım adreslerini kullanan çoklu bir ağ köprüsü olarak da tanımlanabilir. Switchdiğer bir ismi ile anahtarlar, basit bir butondan ya da düğmeden farklıdır. Bu farklılık ise; switch şalter gibi tek yönlü çalışmaz. Switch, iki duruma da sahiptir. Bunlar açık ya da kapalıdır.Ağ anahtarı olarak dilimize çevrilen switch PC’lerin ve diğer ağ ekipmanlarının birbirlerine entegre olmasına destek olur ve bu sebeple de oldukça önemli ağ donanımlarından biridir. OSI yedi katman modelinin 2. katmanında ve yeni switch’ler IP routing yapabildiği için 3. katmanda da çalışır.
Network Kablosu
Network kablosu ağ kablosu olarak da ifade edilmektedir. Network kısmında bulunan farklı bir bilgisayar ile bağlantıyı sağlamaya destek olan ve internet üzerinden iletişimi sağlayan yapılardır. Network kablosu çeşitli durumlarda içindeki tellerin kopmasına ya da kablo uçlarında mevcut jacklerde sorunlara sebep olabilir. Bu gibi durumlarda kablo mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir.
Server
Server ya da diğer bir ismi ile sunucu; ağda mevcut olan istemcilere veri, dosya ya da kaynak paylaşımı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra genel itibari ile üstün donanımsal özelliklere sahip olan, hizmet sağlayıcıları olarak tanımlanabilir. Server ya da sunucular ağları yönetmek, veri tabanı depolamak, dosya ya da uygulamaları paylaşmak, mail veya web sayfalarını barındırmak gibi birçok farklı amaçla kullanılabilir. Server çeşitleri de ihtiyaçlara göre oldukça zengindir. Her amacı ve ihtiyacı karşılayacak birçok farklı sunucu markası bulunmaktadır. Bilgisayar tüm bu sistemleri içinde barındıran ve performansının bu sistemlere bağlı olarak çalışıldığı cihazlardır. Kaliteli olarak seçilen tüm bu malzemeler, bilgisayarın da performansının artmasını sağlayacaktır.