Ramlar ile Ecc Reg Ram Arasındaki Farklar

04-02-2019 15:32
Ramlar ile Ecc Reg Ram Arasındaki Farklar

Ramlar günümüz teknolojisi ile oldukça geniş kapsamlı özelliklere sahip olarak üretilmektedir. Günümüzde ramlar hata algılamalı olarak üretilmektedir. Bu ramlar hata düzeltme mekanizmasına da sahiptir. Bunun dışında sunucu sistemleri için kullanılan ecc reg ram ise ‘’ Error Correction Code’’ şeklinde ifade edilmektedir. Bu sistem sayesinde de Ram üzerinde meydana gelen hataların düzeltilmesi sağlanır.

Ecc Reg Ram veri aktarımı sırasında, bellekte meydana gelen hataları algılayan ve düzeltmek için kullanılan bir devre olarak ifade edilebilir. Bellek biti kısmında Alfa ve Beta tanecikleri iyonlaşmaya yol açar. Bu sebeple de bitin değerinde değişmeye yol açabilir. Bu duruma da bit flip adı verilmektedir.

Ecc Reg Ram

Eski dönemlerde Ecc bellekler dışında tercih edilen pariteli bellek yapılarında sistem; belleğin okunması aşamasında değeri bit flip sebebiyle değişen biti algılaması mümkün olsa da bu durumda parity error almaktaydı. Bu durumda da mesaj sebebiyle kitlenmesi söz konusu olmaktaydı. Bunun neticesinde de bozuk olan verilerin yazılması engellenirdi ancak buna rağmen tüm veriler kaybedilirdir. Ancak Ecc reg ram 64 bitin içinden bit flip sebebiyle değişme uğrayan bir tanesini düzeltebilmektedir. Bu hata, iki bit şeklinde algılanıp, bu şekilde de kullanılabilir. Bu özelliği ile sistemin çalışması herhangi bir şekilde engellenmez. Ecc reg ram ya da ramlar için en önemli unsur en uygun ve ideal anakartı kullanmaktır.

Ram Modelleri

Ram modelleri yani Random Access Memory; genel itibari ile mikro işlemciye sahip olan sistemlerde kullanılan bir çeşit veri depolama şekli olmaktadır. Türkçe ifadesi ile Rastgele erişim belliği olan ram, işletim sisteminin ve bilgisayarlarda kullanılan tüm bilgilerin ve yapıların geçici şekilde depolandığı bölüm olarak ifade edilebilir. Ram modelleri içerik ve verileri saklarken devamlı olarak elektrik akışına ihtiyaç duymaktadır. Bu saklama geçici olduğu için bilgisayar çalıştığı sürece bu bilgileri saklamaktadır. Bilgisayara verilen elektrik akışı kesildiğinde verilerde kaybolur. Ram modelleri ise temel olarak statik ram ve dinamik ram olarak ifade edilir. Dram olarak ifade edilen ram modelinde; veri akışının sağlanabilmesi için elektrik sinyalleri, verileri saklamak için kapasitörleri kullanır. Sram de ise dram belleğinde olduğu gibi bilgileri saklamak için kapasitörler yerine açma ve kapama anahtarlarından faydalanır. Sram ise işlemci ise eş zamanlı olarak çalışan ram modelleri arasındadır. Giriş kısmında bulunan değişimler, hızlı şekilde algılanır. Bu ram modeli işlemciyi daha az bekletir. Bundan dolayı da sıkça tercih edilir.

Ram modelleri için karar verirken dikkat edilmesi gereken; bilgisayarda bulunan ram miktarı ne denli fazla ise birden fazla programı çalıştırmak için bilgisayar o kadar uygun olur. Ram bellek özellikleri ve avantajlarının yanı sıra kullanıcı bellek oranını da ayarlama şansına sahiptir. Ram fiyatları da ram modeline karar verirken etkili olmaktadır. Ram fiyatları ram oranına ve özelliklerine göre belirlenmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.