Sunucu Ramlerini Normal Ramlerden Ayıran Özellikler
Server ram ya da sunucu terimi; web hosting sistemleri için kullanılan bilgisayarlarda bulunan sistemlerdir. Sunucu ram çeşitleri paylaşımlı olarak kullanılabildiği gibi tercih ve kapasiteye göre farklı sunucular da kullanılabilir. Teknik ifadesi ile sunucu ya da istemci, farklı bir program tarafından gönderilen görevleri hızlı bir şekilde yerine getirmekte ya da yanıtlamaktadır. Sunucu ram çeşitleri ya da server ram çeşitlerinde ise ağ kaynakları yönetilmektedir. Bu noktada kullanıcı bir ağa kolayca erişebilir ya da e-posta gönderebilir, yazdırılabilir ya da tüm işleri yönetebilir. Web sitesini barındırmak için sunucu en önemli unsurlardan biridir. Bunun yanı sıra özellikle çok yoğun olan sitelerde de hesaplamaların yapılabilmesi için server ram kullanılmaktadır. Devamlı olarak ihtiyaç duyulan hizmetlerin yanıtlanması için mutlaka kaliteli ve kapasite olarak yeterli bir server ram kullanmak gerekmektedir. Sunucunun başarısız olduğu durumlarda ve işlemlerin hatalı yanıt verdiği koşullarda, ağ kullanıcılarına ve şirkete birçok probleme yol açabilir. Hem zaman hem de para kayıpları meydana gelebilir. Bu sorunları hafifletmek için, sunucular genellikle hataya dayanıklı olacak şekilde, kaliteli sunucular tercih edilir.
Server Ram Modelleri
Server ram modelleri server kullanımında en önemli sistemlerin başında gelmektedir. Server ram modelleri İşlemci ile oldukça yakın çalışan sistemlerin başında gelir. Sunucuların ya da bilgisayarlarında hafızasında mevcut olan verileri sabit disk üzerinden alır ve kullanıcıya aktarmakla görevli olmaktadır. Ancak bilgilerin bazılarının ram çeşitleri üzerinden kullanıcılara gönderilmektedir. Bu noktada kaliteli ve uyumlu ram çeşitleri kullanmak; gecikme olmadan istenen işlemlerin yapılmasını sağlar. Sunucu ram bölümünde kullanılan ram yani Random Acces Memory işletim sisteminin çalışan programların ve bilgisayarlarında kullanılan bütün verilerin geçici şekilde depolandığı alanı ifade eden bir terim olmaktadır. Ram; ön bellekten sonra en hızlı bellek modeli olmaktadır. İçerisinde mevcut olan bilgileri bilgisayar çalıştığı sürece muhafaza etme özelliğine sahiptir. Fakat bilgisayara iletilen elektrik akışı durduğunda yani bilgisayar kapandığında, bellek içinde bulunan tüm bilgiler silinir. Ram; kalıcı bellek çeşidi değildir, geçici bir veri saklama işlevi sağlar. Günümüzde ram teknolojisi oldukça gelişmiştir. Ram çeşitleri kendi içlerinde farklı hızlara ve farklı teknolojilere sahip olarak üretilir. Her bilgisayar kullanıcısı için farklı amaçlara sahip olmaktadır. Normal ve klasik bir pc, laptop üzerinden tercih edilen klasik belleklerin yanı sıra Ecc teknolojisi tercih edilmektedir. Bu gibi etkenler dolayısıyla da sunucu bellekleri daha yüksek fiyatlarda ve daha az kapasitelerde kullanılmaktadır. Ecc sistemlerinin en büyük avantajı ise oldukça hızlı erişim ile beraber verilerin çok hızlı şekilde akmasını sağlar. Sunucular üzerindeki bellek boyutları ne kadar büyükse, ziyaretçiler için işlem yapma kısıtlaması o kadar kalkar.
Ram Fiyatları
Ram fiyatları tercih edilen ramin markasına, kapasitesine ve özelliklerine göre fiyatlandırılmaktadır. Ram fiyatları genel olarak ramin kapasitesine göre yüksek ya da düşük olabilir.