Sunucular için ram seçimleri nasıl olmalıdır?
Ram çeşitleri bilgisayarda çalışan program verilerinin, hızlı bir şekilde erişime açılmasını sağlayan ve bilgisayar sisteminin hafızasında tutulmasını sağlayan sistemlerdir. Bilgisayar sistemleri cihazlarında hafıza çeşitleri farklıdır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi geçici ve kalıcı hafızalar mevcuttur. Sabit disk de aynı şekilde bir hafıza çeşididir, Ram çeşitleri de hafıza çeşididir. Sabit disk kapsamında verilerin tamamı bilgisayar sistemi kapatıldığında da sabit olarak kalmaktadır. Ancak ram çeşitleri elektrik ile bilgisayarın teması kesildiğinde tüm bilgilerin kaybolmasına sebep olur ya da verileri kayıt altında tutmayarak sıfırlanır. Ram çeşitleri sabit disk ile kıyaslandığında daha hızlı bir yapıya sahiptir. Bundan dolayı da oldukça hızlı bir bilgisayar sistemi kullanılan ram çeşitleri kapasitesinde arttırılmalıdır. Ram kapasitesi yüksek olan bir makinede veriler arası geçiş ya da görevlere verilen yanıt çok daha hızlı olmaktadır. Ram, program ile tutulabilecek veriler kapsamında daha büyük yerlere sahiptir. Ancak ram sisteminde depolama alanı tükenmişse bu noktada bilgiler makinenin sabit diski üzerinden yapılmaktadır.
Sunucu Ram Modelleri
Sunucu ram modelleri genel olarak Dram sisteminin genel ismidir. Dram; Dynamic Random Access Memory yani Dinamik Rastgele Erişilebilir Hafıza olarak tanımlanmaktadır. Tüm ramlar, dramların bir çeşidi olmaktadır. Ram çeşitleri kapsamında hız ve kapasite bakımından değişimler söz konusudur. Ram çeşitleri Dram sistemlerinin bir türevi olmaktadır. Makinenin işlemcisinin çalışma hızına göre kendini senkron olarak çalıştırabilmesini ifade eder. Bunun yanı sıra işlemcinin veri depolaması için de komutlarına cevap vermektedir.
Ram Çeşitleri
Ram çeşitleri ihtiyaç duyduğunuz hafıza kapasitesine göre farklı şekillerde üretilmektedir. Bilgisayar sistemleri kapsamında ram çeşitleri de RAM modülleri de bayt cinsinden ifade edilmektedir. Örnek vermek gerekirse 256 MB, 512 MB, 1 GB, 2 GB, 4 GB, 8 GB, 16 GB gibi modüller halinde satılmaktadır. Ram modelleri kapsamında elektriklerin kesilmesi ya da güç kablosunun çıkması durumunda bilgisayardaki tüm veriler kaybolur. Ram, işlemci üzerinde işlemiş olduğu verileri tutmayı sağlayan geçici bir depolama alanı olmaktadır. Bundan dolayı kaliteli bir ram kullanmak oldukça önemlidir. Ram, yazılım ya da bir oyunu çalıştırırken en önemli sistemlerin başında gelmektedir. Bilgisayar üzerinde yeterli bir ram miktarı mevcut değilse, düşük performans ile çalışmanın ötesinde, birçok yazılım sistemi de çalıştırılamamaktadır. Bundan dolayı da programların çalıştırılabilmesi için en önemli unsur RAM’e aktarılmış olmasıdır. Bu sayede hızlı bir şekilde erişme de söz konusu olmaktadır.
Ram Fiyatları
Ram fiyatları ramin markasına ve kapasitesine göre değişmektedir. Üstün özelliklerle donatılmış olan ramlar ram fiyatları bakımından daha orta seviyede olan ramlere göre fazla olacaktır.